Groep 5
Welkom op de pagina van groep 5. In het groepsinformatieboekje beschrijven wij hoe wij werken in de klas en welke materialen wij gebruiken. Klik hier 
om het groepsinformatieboekje te bekijken.

Start groep 5
In groep 5 zijn we meteen goed gestart in het nieuwe schooljaar. Dit jaar gaan we weer veel nieuwe dingen leren. Natuurlijk gaan we nu alle tafeltjes tot en met tien leren, nieuwe woorden leren, een boekenbeurt en een spreekbeurt houden en veel leren over onze geschiedenis, omgeving en natuur.

Workshops muziek
De afgelopen weken hebben we enkele workshops muziek gevolgd. De kinderen hebben van een muziekdocent geleerd hoe belangrijk muziek kan zijn bij bewegende beelden. Bij een komische film horen natuurlijke grappige geluidjes en bij een spannende film horen ook spannende geluiden. De komende weken gaan de kinderen zelf geluiden onder beelden plaatsen en deze geluiden ook zelf leren maken en met een microfoon opnemen.

Creatieve les Vissen
Afgelopen week is juf Eva met groep 5 vissen komen maken. Na het ontwerpen, tekenen en uitknippen van de vis werd deze verstevigd met gips. Daarna werd de vis op een mooie standaard geplaatst en verder versierd met schelpjes, zeewier en zeesterren. Als laatste hebben we alles een mooi kleurtje gegeven.

Week tegen het pesten
Ook Ter Tolne doet mee met de nationale week tegen het pesten. In groep 5 werken we erg hard aan het fijn met elkaar omgaan en proberen we samen elke vorm van pesten tegen te gaan. Hiervoor praten we samen vaak over wat pesten precies is, bespreken wanneer kinderen pesten en praten we over wat anderen tegen pesten kunnen doen.

5 november 2021

Wat hadden we vandaag een geweldige dag voor het schoolontbijt, op het melkveebedrijf. Boerin Natasja ontving de leerlingen in de jongveeschuur. De kalfjes staan daar in (leeftijds-)groepen bij elkaar. Tafels en stoelen stonden er in de vorm van strobalen, feestelijk versierd, speciaal voor deze gelegenheid.

De leerlingen hebben ontbeten in het middenpad van de schuur. Nieuwsgierige kalfjes en het jongvee staken hun kop door het hek en trokken, als je even niet goed oplette, aan je jas.

Na het eten vertelde de boerin ons het een en ander over de kalfjes. In de volgende schuur stonden de zwangere koeien. Zij geven nog geen melk. Zij staan weer apart van de melkkoeien.

We mochten gaan kijken bij de melkrobot. Geheel automatisch worden de koeien daar gemolken. De computer registreert hoeveel melk de koe geeft. De koe krijgt dan ook meteen lekkere brokken voorgeschoteld. De boerin heeft ons de tank laten zien waar de melk in opgeslagen wordt.

Heel leuk was dat we mochten kijken bij de pasgeboren kalfjes. Deze jonge kalfjes staan buiten. Ze hebben daar elk hun eigen warme hok. De jongste is woensdag geboren.

We hebben daarna nog even lekker wat gedronken. De boerin gaf ons informatie over de melkvoedermachine en beantwoordde vragen van de leerlingen. Ze voorzag ons van een diploma, een werkboekje, bouwpakketje en een mooi potlood. We hebben de boer en boerin hartelijk bedankt voor de gastvrijheid en dat de boerin ons rondgeleid heeft in hun bedrijf.

Wat een bijzondere en leerzame ochtend!

De foto's kunt u zien in foto's groep 5

Demonstratie les: REMWEG

Op donderdag 1 oktober kregen de kinderen van groep 5 een demonstratie les over de lengte van de remweg van een auto.
Het valt erg tegen om de remweg van een auto in te schatten. In het verkeer ga je vaak af op wat je verwacht, maar dat hoeft niet te kloppen. Electrische auto's hoor je bijna niet aankomen. Bij het rijden in een lagere versnelling lijkt of de auto harder gaat, omdat hij meer lawaai maakt.

In een noodsituatie remt de auto pas na de reactietijd van de bestuurder, dat is minstens 1 seconde, soms zelfs 2 seconden, of meer.

De remweg kan nog langer worden door nat of glad wegdek, slechte remmen van de auto, gladde banden, niet opletten van de chauffeur of modder op de weg, etc.

We kunnen zelf ook iets doen i.v.m. veiligheid, namelijk: goed kijken, niet op het laatste moment oversteken, rekening houden met het weer.

Het was een leerzame les.

Kinderboekenweek


En toen...

Als afsluiting van de Kinderboekenweek 2020  "En toen..." , was er bij de gym tijd voor het Zweeds renspel met vragen over boeken, schrijvers en van alles over de Kinderboekenweek.
De leerlingen hebben in zelfgemaakte groepjes samengewerkt, steeds op zoek naar het goede nummer. Soms wisten de leerlingen de vraag meteen, maar soms moest een leerling de vraag over brengen aan de andere groepsleden, om wel of niet tot een goed antwoord te komen. Op naar het volgende nummer! Ze moesten in ieder geval samenwerken, want er was steeds maar 1 leerling per groep die de vraag op mocht zoeken.

Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT